Kiselgården

Landmand anno 2018

Det er altid her sidst på året at vi reflekterer over vores liv, og hvordan året er gået. Det er faktisk lidt fjollet, da vores liv ikke følger et kalenderår, men nærmere løber fra marts til marts, fra sæsonstart til sæsonslut året efter. Da vi stadig har masser af grøntsager på lager og på marken her i årsskiftet, er vores arbejde langt fra slut. Og inden vi overhovedet har solgt det hele, går vi igang med den nye sæson. Det må være noget der smitter fra alle de jule og nytårshilsner vi får, at vi sådan begynder at gøre os tanker omkring året der er gået.

Vi ville ikke lave det vi laver, og sætte høje mål for os selv som landmænd, hvis vi ikke var dybt forelsket og fascineret af det vi laver. Intet er som det har været i “gamle dage”, og landmandsliv og det at være en familie med landbrug, kræver en hel del mere, end den ældre generation kan fortælle historier om. Bevares, teknologien har udviklet sig enormt de seneste mange år, og det med at dyrke jorden er efterhånden den nemme del af at drive landbrug. Der udover har det, at man selv kan finde ud af at løse al verdens tekniske problemer, altid været en del af at bo på landet. Det er de færreste landmænd, som har muligheden for at altid ringe efter en elektriker, vvs, tømrer, smed eller mekaniker, hver gang noget går i stykker. Så gode er bidragssatserne desværre ikke, heller ikke i grøntsagsproduktion. Og så er der ikke noget der hedder lørdags sofa hygge, og generelt er man nød til at vælge mange sociale arrangementer fra, eller vælge med omhu ihvertfald. Vi kan slå hårdt fast, at når det er ens egen, og man skal stå skoleret overfor banken og andre kreditorer, passer man på det hele bare lige det bedre, og smider gerne uendelige timer efter alt det der skal nåes. Der findes bare ikke andre, der kan passe bedre på vores bedrifter, som vi landmænd selv. Vi er så heldige, at det meste af vores sociale omgangskreds er selv landmænd, eller selvstændige og der bliver ikke kritiseret eller kigget skævt på os, når vi igen, igen er gået glip af en fælles julefrokost, fødselsdag eller komsammen. Det strammer dog noget mere på dem, som ikke selv har prøvet det liv vi lever. Og det er der da ikke noget at sige til, vores liv er så specielt og magisk, og vi kunne slet ikke forestille os et liv med 8-16 jobs, rækkehus og volvo og ferie på Gran Canaria. Jeg er næsten sikker på, at min kære husbonde ville gå hen og visne væk, hvis ikke han kunne holdes igang med et eller andet hele tiden. Og selvom det nogle gange kan give os nogle ordentlige mavepustere, lever og ånder vi for at leve op til nogle forventninger som bliver stillet fra omverden og ikke mindst os selv. Vi vil så gerne fremme det gode image for hele landbruget. Så på mange måder er vi nok meget ens med den ældre generation af landmænd som altid har knoldet der ud af, og dog så langt væk som overhoved muligt. Landmand anno 2018 er ikke her kun til at dyrke sine marker, og passe på sig selv, nej, vi er her for at drive virksomhed. Og kravene er skyhøje. Og det er her det bliver spændende!

Det er lige gyldigt, om det er en lille eller en stor bedrift man har gang i, det er stadig en virksomhed, med medarbejdere,  og vi føler stor anvar for de folk vi har ansat, og ikke mindst deres familier. Den ansvar kan vi kun leve op til, hvis vi  driver landbruget som en virksomhed, hvor vi skal være skrappe på ledelse, laves strategier, effektiviseres, søges efter ny viden, opbygge netværk, overvejes moral i handel og samarbejde og tænkes meget over vores omgivelser. Det hele skal med i overvejelserne, og vi kan som erhverv ikke træde en millimeter skævt, før vi får det at vide fra alle. Vi skal også kunne orientere os i politik, både på den kommunale niveau, men også hvad der sker inde på Christiansborg. Vi skal gerne også kende til finansverden, tale og bruge fagsprog i forskellige sammenhæng, forstå renter, vi kender alt til skattemæssig succession, lave og læse Excel arks, som er kilometerlange, arks som skal bruges til at forstå handling og konsekvens i alt vi foretager os. Om det så er handel med afgrøder, indkøb af såsæd eller frø, køb af emballage som i høj grad er afhængig af råvarepriser på verdensplan. Og sidst men ikke mindst, skal vi som forholdsvis unge, bevise os selv, i situationer som kan være svære at takle, hvis ikke man er vandt til det. Der er altid onde tunger, og folk med holdninger, og det er hård kost. Alt hvad vi foretager os, er nøje overvejet og kalkuleret. Vi skal ogå være rimelig kolde og kyniske hvad der kommer til økonomi, ellers vil der ikke være nogen Kiselgården at passe, og vores og vores børns hjem ville forsvinde. Sidst men ikke mindst, skal vi være innovative, og passe på med at vi ikke bliver forstokkede i vores vaner, vi lever efter princippet rullende sten samler ikke mos. Når der er noget som føles svært eller vi bare har brug for at komme af med noget damp og tankemylder, er det altid vores netværk af ligestillede vi vender os til, for hvem kan dog bedre sætte sig ind i det vi gennemgår, end dem som står i samme båd. Når dagen er omme, og vi er færdige med at jonglere mellem de forskellige kasketter vi har, skal vi også være der for os selv, hinanden og ikke mindst vores børn. Og så spørger du nok, hvorfor ikke bare sælge det hele, købe et rækkehus og få et almindeligt liv. Svaret er simpelt, vi elsker det! Hvad skulle vi dog få tiden ellers til at gå med?

Om ikke så længe, vinker vi farvel til 2019, men først skal vi holde jul. I år holder vi jul helt for os selv, kun os to og børnene. Vi har brug for ro, og brug for at gøre tingene helt i vores egen tempo og når det passer os. De fleste af vores søde medarbejdere er sendt på en meget velfortjent juleferie, så vi holder hjulene kørende hen over julen, og der bliver ikke meget tid til afslapning alligevel. Nytårs aften holder vi sammen med vores nærmeste venner, og det er meget tiltrængt! Og når det nye år starter, har vi allerede en masse spændende ting i kalendere, og vi tror på, at 2019 bliver det vildeste år vi hidtil har haft! Mange nye spændende tiltag på vej, og vi vil fortsætte med at dele ud af vores hverdag og tanker her på bloggen, vi kan se der er mange tusinde som klikker ind på hjemmesiden for at læse med, det er dejligt!

Med et ønske om en fredelig jul og festlig nytår,

 

Ask og Amy